• Датум: 31.10.20.- 01.11.2020
  Локација: Bullfrogs Ballet School
  Предавач: Емилијано Пиколи
  Времетраење: 2 дена
  Последен датум за аплицирање: 25.10.2020
  Датум на објавување на примените учесници: 27.10.2020

  Овој мастер клас е дизајниран за дополнување на редовните балетски часови и подигање на балетското образование во Македонија на уште повисоко ниво.
  Емилијано Пиколи е еден од врвните европски професори по класичен балет преку кој сакаме да го доближиме европскиот пристап кон балетското образование, како и европската балетска култура до талентираните млади ученици.

  Аплицирањето ќе биде исклучиво по пат на online апликација со видео материјал кој најдобро ги покажува компетенциите на заинтересираните учесници. Поради ограничениот број на места, во консултација со Емилиано, ќе бидат селектирани 30 учесници.

  Овој мастер клас е наменет за ученици по класичен балет од основно и средно ниво на балетско образование на возраст од 8-18 годишна возраст кои посетуваат настава најмалку 8 часови неделно.

  Ученици на возраст од возраст од 8 -10 години треба да имаат минимум 3 годишно предбалетско искуство.

  Ученици на возраст од 11-14 години потребно е да имаат минимум 2 години основно балетско образование.

  Ученици постари од 15-18 години потребно е да имаат минимим една година средно балетско образование.

  Учесниците ќе бидат поделени според возраста и балетското искуство во три групи. Учениците ќе бидат во група со од 8 до 10 соученици, зависно од квадратурата на салата.

  Настанот ќе се одвива според сите протоколи издадени од Влада на Република Северна Мкаедонија.

  Мастер класот е поддржан од Град Скопје.

  Распоред на мастер класови:

  Групите се поселени на следниот начин:

  1. Група 1, сабота од 15:00-17:00 часот и недела од 15:00-17:00 часот. Возраст: од 8 до 10 години.

  2. Група 2, сабота од 16:45-18:45 часот и недела од 16:45-18:45 часот. Возраст: од 11 до 14 години.

  3. Група 3, сабота од 18:30-20:30 часот и недела од 18:30-20:30 часот. Возраст: од 15 до 18 години.

  Балетскиот педагог Пиколи во 2019 година додели 4 стипендии на ученици од средно балетсо образование за посета на мастер класови кои беа одржани во Рим, во Мај 2019 година.
  Стипендиите опфатија балетско образование во времетраење од 5 дена. Стипендиите ги доделува DAF (Dance Arts Faculty).
  Добитниците на стипендиите секој ден имаа настава која опфаќа различен вид на предмети.
  Наставата која добитниците на стипендии ја посетуваа секој ден од 09:30-16:00 часот беше:

  – Класичен балет
  – Шпиц патики
  – Современ балет
  – Јога за балетски играчи

  Добиената стипендија за една недела школување во DAF (Dance Arts Faculty) изнесуваше 20.000 денари.

  Оваа година нема да се доделуваат стипендии поради ситуацијата со вирусот Ковид 19.

  www.danceartsfaculty.it/home/en/

  Емилијано Пиколи дипломира на римската балетска школа Teatro dell’Opera di Roma под раководство на Елизабета Терабуст. Тој танцувал во Наполи во повеќе балетски продукции, како и во балетските продукции на Римската опера. По завршувањето на студиите, Маестро Ј. Јанку го поканува да танцува во неговата продукција Ричард III, заедно со славни танчери како што се: M. Loudiers, A. Molin, P. Chalmer, L. Contardi и A. Celentano.Потоа Пиколи работи во Операта во Ница три години, танцувајќи во неколку репертоарски балети.
  Тој исто така учествувал на разни турнеи на компанијата во Франција, Шпанија и Португалија, Франција и Јапонија. Како солист тој танцувал за Гранд Театар од Бордо во режија на Чарлс. Во 2000 година учествувал во летните продукции на компанијата ATONcompany–DinoVergaDanza. Подоцна Пиколи е ангажиран од Нанет Глусџек за Театарот ду Капитол во Тулуз, каде што настапува во голем број балетски продукции. Учествува во турнеи во Франција, Шпанија и Италија. Во 2004 година Пиколи ја добива француската државна диплома за професор по танц и предава на Конзултатурата во Тулуз и во други училишта како гостин професор. Тој исто така предавал анализи на движења во основни училишта, за деца од 5-10 години.

  Во 2005 година работи со компанијата Пандора како балетски мастер и асистент за кореографија. По враќањето во Италија, тој често е канет од Дино Верга како балетски мастер во неговата компанија “АТОН – Дино Верга Данза”. Во јули 2011 година бил ангажиран како балетски мастер за “Аттракерсо ла сцена” на Филмскиот фестивал Џифони, како асистент на Маестро Амедео Амодио. Од септември 2011 година е балетски мастер на Д.А.Ф. за професионални курсеви на компанијата за танцувачки игри, во режија на Мауро Астолфи.

  Во февруари 2012 година тој е поканет од Микеле Мерола како балетски првенец на професионалниот тренинг на Агора. Од септември 2012 година е технички директор на Одделот за класичен балет на Д.А.Ф. за стручни курсеви.
  Пиколи е често покануван како жири во панели за натпревари во Италија и во странство, како балетски мастер за да предава на мастер-класови. Некои од неговите ученици се примени на италијанската национална танцова академија (Академија Nazionale di Danza) и Римската оперска школа и С. Карло во Неапол.