• Датум: 22.02.19.- 23.02.2019.
  Локација: Bullfrogs Ballet School
  Предавач: Емилијано Пиколи
  Времетраење: 2 дена
  Последен датум за аплицирање: 17.02.2019
  Датум на објавување на примените учесници: 20.02.2019

  Овој мастер клас е дизајниран за дополнување на редовните балетски часови и подигање на балетското образование во Македонија на уште повисоко ниво.
  Емилијано Пиколи е еден од врвните европски професори по класичен балет преку кој сакаме да го доближиме европскиот пристап кон балетското образование, како и европската балетска култура до талентираните млади ученици.

  Аплицирањето ќе биде исклучиво по пат на online апликација со видео материјал кој најдобро ги покажува компетенциите на заинтересираните учесници. Поради ограничениот број на места, во консултација со Емилиано, ќе бидат селектирани 30 учесници.

  Овој мастер клас е наменет за ученици по класичен балет од основно и средно ниво на балетско образование на возраст од 10-18 години.
  Ученици на возраст од возраст од 10 -14 години минимум 3 годишно предбалетско искуство и 1 или 2 годишно основно балетско образование.
  Ученици постари од 14 години потребно е да имаат минимим 3 предбалетско, 4 основно и 1 или 2 годишно средно балетско образование.
  Учесниците ќе бидат поделени според возраста и балетското искуство во две групи по 15 учесници.

  Мастер класот е поддржан од Град Скопје.

  Пресконференција: 22.02.19. 13:00 часот

  Распоред на мастер класови:

  22.02.19.- 23.02.19.

  22.02.2019 во 15:30-17:00 часот: Ученици на возраст од 14-16 години или средно балетско образование
  22.02.2019 во 17:30-19:00 часот: Ученици на возраст од 10-13 години или основно балетско образование

  23.02.2019 во 15:30-17:00 часот: Ученици на возраст од 14-16 години или средно балетско образование
  23.02.2019 во 17:30-19:00 часот: Ученици на возраст од 10-13 години или основно балетско образование

  23.02.2019 во 17:00-17:30 часот: Доделување на стипендии

  Балетскиот педагог Пиколи ќе додели 4 стипендии за посета на мастер класови кои ќе се одржат во Рим, во Мај 2019 година.
  Стипендиите ќе опфатат балетско образование во времетраење од 5 дена. Стипендиите ги доделува DAF (Dance Arts Faculty).
  Добитниците на стипендиите секој ден ќе имаат настава која опфаќа различен вид на предмети.
  Натава која добитниците на стипендии ќе ја посетуваат секој ден од 09:30-16:00 часот:

  – Класичен балет
  – Шпиц патики
  – Современ балет
  – Јога за балетски играчи

  Добиената стипендија за една недела школување во DAF (Dance Arts Faculty) изнесува 20.000 денари.
  Напомена: Во стипендијата не се вклучени превозот, сместувањето и исхраната на стипендистот.

  Рокот за аплицирање е најдоцна до 10.02.2019
  При аплицирањето потребно е да прикачите видео запис кој најдобро ги прикажува Вашите компетенции.

  www.danceartsfaculty.it/home/en/

  Емилијано Пиколи дипломира на римската балетска школа Teatro dell’Opera di Roma под раководство на Елизабета Терабуст. Тој танцувал во Наполи во повеќе балетски продукции, како и во балетските продукции на Римската опера. По завршувањето на студиите, Маестро Ј. Јанку го поканува да танцува во неговата продукција Ричард III, заедно со славни танчери како што се: M. Loudiers, A. Molin, P. Chalmer, L. Contardi и A. Celentano.Потоа Пиколи работи во Операта во Ница три години, танцувајќи во неколку репертоарски балети.
  Тој исто така учествувал на разни турнеи на компанијата во Франција, Шпанија и Португалија, Франција и Јапонија. Како солист тој танцувал за Гранд Театар од Бордо во режија на Чарлс. Во 2000 година учествувал во летните продукции на компанијата ATONcompany–DinoVergaDanza. Подоцна Пиколи е ангажиран од Нанет Глусџек за Театарот ду Капитол во Тулуз, каде што настапува во голем број балетски продукции. Учествува во турнеи во Франција, Шпанија и Италија. Во 2004 година Пиколи ја добива француската државна диплома за професор по танц и предава на Конзултатурата во Тулуз и во други училишта како гостин професор. Тој исто така предавал анализи на движења во основни училишта, за деца од 5-10 години.

  Во 2005 година работи со компанијата Пандора како балетски мастер и асистент за кореографија. По враќањето во Италија, тој често е канет од Дино Верга како балетски мастер во неговата компанија “АТОН – Дино Верга Данза”. Во јули 2011 година бил ангажиран како балетски мастер за “Аттракерсо ла сцена” на Филмскиот фестивал Џифони, како асистент на Маестро Амедео Амодио. Од септември 2011 година е балетски мастер на Д.А.Ф. за професионални курсеви на компанијата за танцувачки игри, во режија на Мауро Астолфи.

  Во февруари 2012 година тој е поканет од Микеле Мерола како балетски првенец на професионалниот тренинг на Агора. Од септември 2012 година е технички директор на Одделот за класичен балет на Д.А.Ф. за стручни курсеви.
  Пиколи е често покануван како жири во панели за натпревари во Италија и во странство, како балетски мастер за да предава на мастер-класови. Некои од неговите ученици се примени на италијанската национална танцова академија (Академија Nazionale di Danza) и Римската оперска школа и С. Карло во Неапол.

  Error: Contact form not found.